Smaczna i zdrowa pasta kokosowa

Pasta kokosowa, podobnie jak olej kokosowy, cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem na płaszczyźnie stricte kulinarnej. Produkt ten nie może być co prawda spożywany samodzielnie, przede wszystkim ze względu na bardzo dużą zawartość tłuszczów nasyconych, nie mniej jednak stanowi idealny dodatek do słodkich potraw, deserów, a także bazę umożliwiającą przygotowanie domowego mleka kokosowego, śmietanki kokosowej czy pożywnego jogurtu.

Kokosowy dodatek do domowych potraw

Pasta kokosowa to tradycyjny produkt stosowany w kuchni japońskiej, znany i ceniony na całym świecie. Przedmiotowa pasta jest produkowana z miąższu kokosowego, poprzez jego dokładne zmielenie i wymieszanie. Efektem tych działań jest masa o gęstej konsystencji, którą przed podaniem należy podgrzać.

Godny podkreślenia jest fakt, że pasta kokosowa nie zawiera żadnych konserwantów, barwników, preparatów słodzących ani środków chemicznych, do jej produkcji jest używany wyłącznie wspomniany wcześniej miąższ kokosowy.

Cechą charakterystyczną pasty kokosowej jest słodki smak oraz wyraźny, intensywny aromat – warto pamiętać, że są to cechy naturalne. Co ważniejsze, przedmiotowy produkt, mimo słodkiego smaku, nie zawiera cukrów, jest więc bezpieczny i zdrowy.

Na korzyść pasty kokosowej przemawia natomiast znaczna ilość witamin i minerałów, które skutecznie wspomagają pracę organizmu, wspomagają odporność i odżywiają komórki mięśniowe – do najważniejszych składników należą przede wszystkim witaminy B2, B6, C, E, kwas foliowy, potas, żelazo, fosfor, wapń, magnez, jod oraz kwas laurynowy.

Smaczna i zdrowa pasta kokosowa
Oceń wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.