Czy rodzaj wody do kawy ma znaczenie?

Czy rodzaj wody do kawy ma znaczenie?

Na rynku możemy z pewnością wyróżnić wyjątkowo dużo różnego rodzaju kaw, a od tego jak dana kawę zaparzymy, będzie uzależniony w dużej mierze jej smak. W poszukiwaniu najlepszych kaw, z pewnością wpadła nam już nie raz w ręce kawa kraftowa, czyli wyrób rzemieślniczy, powstający w niewielkich palarniach kawy, gdzie przede wszystkim stawia się na wysoką jakość produktu. Mimo wszystko oprócz wyboru kawy musimy także zwrócić uwagę na użytą wodę i oczywiście sposób jej parzenia.

Idealna woda do parzenia kawy

Od razu zacznijmy od obalenia mitu, jakim jest stwierdzenie że do zaparzenia kawy powinniśmy użyć idealnej wody, nie ma czego takiego, choć jej wybór ma tutaj swoiste znaczenie. Jeżeli bowiem wybierzemy wodę wysoko mineralizowaną, to niezależnie jak dobre kawy ziarniste będziemy posiadać, jakość kawy może nas nie zadowalać.

Dlatego zanim wlejemy wodę do zaparzenia kawy, sprawdźmy jej stopień zmineralizowania oraz pH, które także ma znaczenie przy jakości kawy. Niemalże w każdym domu króluje kawa naturalna, zwykle wybierana standardowo w supermarketach. To kolejny błąd jaki popełniamy przy wyborze kawy do parzenia.

Wybierz dobrą kawę

Jeżeli już wiesz, że wybór wody do parzenia kawy ma znaczenie, zadbaj także o wybór odpowiedniej kawy. Tutaj pomoże ci palarnia kawy, gdzie będziesz mógł wybrać nie tylko wysoką jakość, ale również smak, jakim może poszczycić się nie jedna palarnia kawy naturalnej. Jeżeli postawisz na wybór naprawdę dobrej jakości kawy, a dodatkowo wybierzesz także odpowiednią wodę, w tym zestawieniu kawa będzie ci smakowała wyśmienicie. Jakość ma tutaj kluczowe znaczenie, zarówno przy zakupie rodzaju kawy, wyborze wody, jak i przy samym parzeniu kawy naturalnej.