Orzeszki ziemne są pyszne, wszechstronne i piękne w swojej prostocie. Naturalne masło orzechowe zajmuje pierwsze miejsce w eksporcie do Stanów Zjednoczonych i jest niezwykle popularne na całym Zachodzie. Zwykle kojarzy się z George’m Washingtonem ze względu na jego wysiłki w zakresie kultywowania i edukowania społeczeństwa na temat wartości odżywczej orzeszków ziemnych
Jak ocenić czy masło jest dobre?
Przeczytaj etykietę i spójrz na składniki. Zdrowe masło orzechowe powinno mieć tylko dwa składniki: orzeszki ziemne, sól i może być miodem lub cukrem jako środek słodzący. Jeśli obecne są uwodornione oleje, trzymaj się od niego z daleka. Naturalny olej jest droższy, ponieważ zawiera tłuszcz orzechowy, który osiada na powierzchni słoika i musi zostać zmieszany z całkowitą masą przed użyciem. Jest to olej, który ma najcenniejsze właściwości orzechów, które są wydobywane z orzeszków ziemnych przez mielenie, a następnie zastępowane olejem słonecznikowym.
Jakie masło będzie dla nas najlepsze?
Uważaj na masło orzechowe o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Może to wydawać się zdrowszą alternatywą dla standardu, ale zwykle zawiera więcej uwodornionych olejów i cukru oraz taką samą ilość kalorii, aby zrekompensować utratę tłuszczu. Ta sztuczka, stosowana głównie jako chwyt marketingowy, ignoruje fakt, że zdrowe tłuszcze z naturalnego masła orzechowego są bardziej skuteczne. W oleju o obniżonej zawartości tłuszczu „zdrowe” mono-wilgotne kwasy zastępuje się rafinowanym cukrem i węglowodanami, które powodują niewielkie skoki cukru we krwi. To wcale nie jest dobre dla ciała. Naturalne masła orzechowe powinny być zatem pełnowartościowe i niestety za ich jakość trzeba będzie zapłacić nieco więcej.