Gęsta słodkawa masa o jasnym aromacie z ziaren orzechowych jest jednym z najstarszych produktów na półkuli zachodniej. Archeolodzy odkryli urządzenia do produkcji pasty orzechowej w domach Indian Inków, którzy żyli ponad 1000 lat temu.
Trochę historii masła orzechowego
Początkowo naturalne masła orzechowe miały bardzo konkretny cel – były przepisywane jako substytut mięsa dla osób starszych, które straciły zęby. Producenci półproduktów zwracali szczególną uwagę na pastę orzechową – pod względem żywienia i zawartości białka wyprzedzili wszystkie znane wówczas konserwy. Natychmiast opracowano wydajną technologię przetwarzania orzeszków ziemnych w gęsty, gładki krem. Produkt był konserwowany i dostarczany im przez żołnierzy armii amerykańskiej. Uważa się, że to żołnierze podczas I wojny światowej wymyślili kanapkę z galaretką winogronową i masłem orzechowym, która była tak popularna w Stanach Zjednoczonych. W czasie II wojny światowej zadowalający produkt był częścią standardowej racji personelu wojskowego.
Rosnąca popularność masła orzechowego
Wraz z nadejściem pokoju, zdrowe masło orzechowe zajęła jedno z głównych miejsc w diecie Amerykanów. Stał się najpopularniejszym dodatkiem do kanapek, dodatkiem do makaronu i pikantnych sosów, stanowiącym integralną część kremów deserowych. Każdego roku w Stanach Zjednoczonych zużywa się ponad 453 milionów kilogramów masła. Najlepsze masło orzechowe jest popularne, przede wszystkim ze względu na przyjemny smak i sytość. Ale nie zapominaj, że surowcem do pasty nie jest orzech, ale roślina fasolowa, niezwykle bogata w białko roślinne. Tylko 2 łyżki masła orzechowego zawierają 7 g białka – więcej niż 1 jajko i tylko połowę więcej niż kotlet cielęcy. Aminokwasy białkowe z orzeszków ziemnych przyspieszają wzrost mięśni, naprawiają uszkodzone tkanki, a także zapewniają uczucie sytości.