Pasta kokosowa w kuchni

Pasta kokosowa to nic innego, jak zmielony miąższ orzecha kokosowego. Produkt ten nie zawiera żadnych konserwantów, cukru ani sztucznych barwników – jest ekologiczny, smaczny i zdrowy. Pasta kokosowa przed podaniem wymaga ogrzania – przybiera wówczas postać gęstej śmietanki.

Pasta kokosowa jako dopełnienie deserów

Pasta kokosowa różni się od oleju kokosowego przede wszystkim konsystencją. Nieco inne jest także zastosowanie przedmiotowej pasty, której najczęściej jest wykorzystywana w celu przygotowania smacznego i aromatycznego toppingu do omletów, racuchów, naleśników oraz deserów.

Pasta kokosowa, jako rozwiązanie kulinarne produkowane na bazie orzecha kokosowego, odznacza się przede wszystkim słodko-kokosowym smakiem oraz wyraźnym aromatem. Jest to doskonały dodatek do ciast oraz słodkich potraw, nota bene, lubiany zarówno przez dzieci, jak i osoby dorosłe.

Warto podkreślić, że poza doskonałym smakiem, pasta kokosowa dostarcza wielu wartościowych składników odżywczych, wśród których funkcję priorytetową pełnią witaminy B2, B6, C, E, kwas foliowy, potas, żelazo, fosfor, wapń, magnez, jod oraz kwas laurynowy.

Godny uwagi jest także fakt, że przedmiotowa pasta kokosowa jest produkowana poprzez zmielenie miąższu orzecha kokosowego, co ważniejsze, w jej składzie nie ma żadnych konserwantów ani ulepszaczy – fakt ten w znaczny sposób wpływa na jakość oraz właściwości odżywcze przedmiotowego produktu.

Pasta kokosowa zawiera bardzo dużą ilość tłuszczów nasyconych, dlatego też stosując ten dodatek w kuchni należy zachować umiar.

Pasta kokosowa w kuchni
Oceń wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.